Jayh (Live)
Jayh (Live)

Land:         The Netherlands
Website:   www.top-notch.nl/page/artiest/Jayh

Jaouad Ait Taleb Nasser, beter bekend als Jayh, heeft een Antilliaanse moeder en een Marokkaanse vader. Op jonge leeftijd gaan zijn ouders uit elkaar, waarna Jayh in Amsterdam-Noord wordt opgevoed door zijn moeder. Zijn vader leert hij pas kennen als hij negentien jaar oud is. Op dat moment is hij al volop met muziek bezig, in de kerk waar hij met zijn moeder heen gaat leert hij piano, keyboard en basgitaar spelen. Met zingen begint hij in 2002, wanneer rapper Rocks hem vraagt om een refrein te bedenken voor een nieuw THC-nummer. Hij zingt zijn tekst in met het idee dat een echte zanger het straks over gaat doen, maar Rocks is dik tevreden met de demo-versie en houdt het nummer zoals het is. Vanaf dat moment begint Jayh wat serieuzer na te denken over een carrière in de muziek. Niet alleen als zanger, maar ook als producer timmert hij hard aan de weg. Zijn eerste grote succes behaalt hij in 2005 met de hit Wat Wil Je Doen, die hij samen met Reverse produceert voor The Partysquad.

Vervolgens blijft het lang stil. Pas in 2008 laat Jayh weer van zich horen, hij levert een bijdrage aan drie nummers op het album Verder van Lange Frans & Baas B en zingt het refrein van Cool op Dio’s Rock & Roll. Het belangrijkste wapenfeit is de release van zijn eigen mixtape Jayh.nl, die hij samen met DJ MBA in elkaar zet. Op de gratis ter download aangeboden tape staan tien tracks, samen goed voor een dik half uur professioneel geproduceerde, knap uitgevoerde Nederlandse R&B. Het is een genre dat zich de afgelopen jaren veel minder sterk heeft ontwikkeld dan de Nederlandse hiphop, maar Jayh blijkt de positieve uitzondering die de regel bevestigt. De nummers Mijn Baby en Delilah (met Willie Wartaal), allebei afkomstig van de mixtape, groeien uit tot hits op verschillende urban radiostations. Het succes van Jayh en de kwaliteit van zijn muziek blijven niet lang onopgemerkt: in januari 2009 tekent hij een platencontract bij Top Notch.

De videoclip die vervolgens bij Mijn Baby wordt geschoten, wordt in drie maanden tijd meer dan een half miljoen keer bekeken op YouTube. Ook de tweede clip, een samenwerking met Hef, Adonis en Kempi op de remix van Mijn Hossel, wordt duizelingwekkend vaak aangeklikt op het Top Notch-videokanaal. Ondertussen zegt Jayh zijn baan op en zet hij de puntjes op de i van de Jayh.nl Extended EP, een verbeterde en uitgebreidere versie van zijn succesvolle mixtape. De EP, met remixes, extra gastcoupletten en vier gloednieuwe tracks, wordt in mei 2009 uitgebracht. Jayh kan zich vanaf dat moment volledig storten op zijn officiële debuutalbum, dat later dit jaar het levenslicht moet gaan zien.


2 3 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z